Drick värmen ur min hand

Drick värmen ur min hand – en bok av Bengt Ohlsson. Jag hittade den av en slump på rean när jag gick in i bokhandeln för att se vad som fanns. Jag har egentligen alldeles för fullt i mina hyllor och en för stor hög olästa böcker för att köpa fler, men jag älskar att leta bland rea-högarna. Något fynd brukar jag alltid göra, och i år kunde jag inte låta bli denna bok.

Jag gillar Bengt Ohlsson, han skrev en bok som heter Hennes mjukaste röst som jag läste och älskade. Jag kunde inte fatta att det var en man som skrivit så fullt av känslor med en kvinna som huvudperson. Sedan har jag förstått att även män kan vara högkänsliga, det är något en föds med, inte något inlärt. Det som lärs in under uppväxten är hur känsligheten accepteras och hanteras, och hur en ser på känsliga pojkar till exempel.

Denna roman handlar om en man som av en tillfällighet får en hund. Hunden får mannen att öppna upp mer för sina känslor. Han vågar vara mjuk och ömsint, något som har varit svårt med kvinnor eftersom (hans egen) förväntan på sex alltid funnits där. Boken har ett öppet slut, ska mannen förändra sitt liv efter sina nya insikter, eller inte?

Jag gillade historien och eftersom jag läste den under min första vecka med Vilda, min kattunge som varit hos mig i tio dagar nu, har jag samtidigt upplevt lite av samma sak. Jag har fått en varm och mjuk varelse att ta hand om. En tyst och trofast följeslagare som gärna värmer mig med sin kropp, sovandes på min mage framför tv:n eller på mina axlar vid frukostbordet där jag sitter med datorn. Jag har sovit lugnare än på länge och min stressnivå har sjunkit – det känner jag i mina höfter (som alltid värker när jag är spänd).

Det är något med djur som får en att släppa på spänningar, oro och ängslan har ingen plats i mötet med dem. En kan bara få vara sig själv.

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker och film och annan kultur, HSP - om högkänslighet, Känsloliv. Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Drick värmen ur min hand

 1. Sara Modig skriver:

  Oh vad jag känner igen fallet med den överfulla bokhyllan, de olästa högarna och ”ska bara-besöket” i bokhandeln… grattis till en gosig kompis!

  Gillad av 1 person

 2. gunnardeckare skriver:

  Jag köper nästan bara digitalt nu eller lånar på biblan. Vi har också proppfullt med böcker. Ja djur är nog avstressande. Hustrun är allergisk tyvärr

  Gillad av 1 person

 3. G F N skriver:

  Tror att de allra flesta, oavsett kön, är känsliga. Men kultur, uppväxt, förväntan, roller med mera gör oss till annat. Eller?

  Gillad av 1 person

  • monasaw skriver:

   Alla är känsliga, ja, men i olika grad. HSP (highly sensitive personality) är något som ca 20% är födda med. Finns forskning om det. Läs gärna mina inlägg i kategorin.

   Gilla

   • G F N skriver:

    Aldrig hört talas m det förr. Läste lite närmare på några olika ställen och blev… ja, fundersam. För enligt självtesterna skulle jag kanske vara detta… Märkligt.

    Gillad av 1 person

   • monasaw skriver:

    Välkommen! Det finns mycket att upptäcka och förstå… Jag har fått många aha-upplevelser sen jag förstod att jag är HSP och börjat läsa om det.

    Gilla

 4. Intressant. Jag har också funderat hur det är att skriva utifrån ett annat kön. Kul att han verkar vara så bra på det.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s