Change is the name of the game

Jag har tänkt på denna min årskrönika för 2017 i flera veckor. Jag har inte vetat hur jag ska närma mig året som gått. Det skulle kunna sammanfattas med några s.k. hashtaggs: #jagärhär, #vistårinteut och #metoo, som har varit viktiga i samhällsdebatten, i sociala media och delvis i mitt liv detta år. Speciellt rörelsen #vistårinteut, som kämpar för att barn och unga ska få stanna i Sverige, ligger mig varmt om hjärtat eftersom jag själv har fortsatt slåss för två ungdomar detta år. Tyvärr är inte kampen riktigt över, så jag tänker skriva ett eget inlägg bara om denna viktiga fråga. Håll utkik!

För mig har 2017 varit ett år av förändring. För ett år sedan sammanfattade jag 2016 som ett dåligt år, minst sagt: Årskrönika 2016. Och känner ni mig så vet ni att jag inte står ut att ha det ”dåligt” hur länge som helst utan att gå till handling. Under våren fortsatte min egenutformade rehabilitering (från utmattningssymptomen) genom skrivarkursen på distans. Jag satt hemma och skrev. Men jag mådde allt sämre av att min sambo inte blev något bättre i sin sjukdom. Läkarna provade olika mediciner och terapiformer, men inget verkade hjälpa. Jag fick själv ångestattacker och kunde inte ta hand om mitt eget välbefinnande när jag hade honom så nära inpå. Jag kände mig helt hudlös, all hans ångest gick rakt in i mig. Under en resa till våren i Málaga kände jag att jag behövde avstånd för att kunna må bra, och i samma veva sa mina hyresgäster upp sig från min lägenhet i Stockholm. Jag kom fram till att jag var tvungen att flytta till mitt eget för att kunna må bra.

Våren blev en tid av ‘görande’: försäljning av lägenheten i Stockholm, köpa en ny i Uppsala, tömma, flytta, hjälpa sambon att leta mindre lägenhet. Det var nära att jag hamnade i utmattning igen, jag fick avbryta skrivarkursen och andra åtaganden för att orka. Men jag är sådan att när jag ser målet framför mig så orkar jag fortsätta kämpa, till och med min terapeut (som känt mig i nio år) var imponerad av kraften jag visade. Jag fick vila ut på landet på sommaren, ensam med fåglarna och blommorna.

Den ganska trista sommaren, vädermässigt, gick mot sitt slut och jag började ett nytt jobb. Jag hade sökt några, eftersom jag måste, under våren. Jag vet inte om jag hade tur eller om jag helt enkelt var redo för det, men jag träffade en arbetsgivare som ville ha mig trots att jag hade berättat allt om min utmattning och sjukskrivning redan vid intervjun. Han lät mig bestämma omfattning och jag blev folkhögskolelärare på deltid.

Jag är så tacksam att ha fått en chef som är människa, inte bara någon som ska få ut det mesta av sin verksamhet. Eftersom jag var öppen från början känner jag också att jag kan prata med honom när jag behöver, om jag känner mig stressad över något. Jag har en fantastisk liten grupp deltagare som är motiverade att lära, som stöttar varandra, som utvecklas hela tiden och jag mår så bra med dem. Jag kunde inte fått en bättre start. Visst är jag stresskänslig, jag har ingen extra energi att ta till, jag behöver återhämtning ofta, men det funkar! Mycket tack vare att jag bara arbetar tre dagar i veckan.

Jag ser fram mot 2018 med ”försiktig optimism”. Jag vet att jag inte får förivra mig, bakslag kan komma, och jag har accepterat att jag aldrig mer kommer att ha samma kapacitet som förr. Jag lever livet lite långsammare, helt enkelt, och det känns skönt. Det finns mycket mer att skriva om, saker jag är tacksam för, människor som kommit in i mitt liv under året som gått, men jag spar det till ett annat tillfälle.

Annonser
Det här inlägget postades i Frisk/sjuk, Jobb, Känsloliv, Minnesbilder, Skrivande och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Change is the name of the game

  1. Ping: Ett stilla år – 2018 | En stund på jorden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s