Kyrkoval för en ateist

Idag ska jag rösta i kyrkovalet. Det är bara andra gången i mitt liv som jag gör det. Som ateist har jag inte haft något intresse av att sätta mig in i hur kyrkan styrs, men som humanist måste jag göra det. Första gången jag röstade var för fyra år sedan när SD började bli större och hotade att kunna påverka svenska kyrkan i en inhuman riktning. I år är rädslan densamma och medvetenheten och mediabevakningen mycket större. SD vill in i kyrkans ledande organ för att bevara ”svenska traditioner” och stoppa ”politiseringen” av kyrkan. De anser att svenska kyrkan är vänstervriden eftersom den värnar om de svaga i samhället och tar ställning för humanism och mänskliga rättigheter. 

Själv säger kyrkan att den varken är höger eller vänster. Det är bra, tycker jag, och alla jag känner som är engagerade i kyrkan står för mänsklighet, värme, humanism och att hjälpa och stötta människor som behöver det. De vägrar se fienden i andra människor, i andra religioner, utan tror på att det finns gott överallt. 

Någonstans, någon gång, har jag läst någon som tyckte att Jesus var den förste socialisten. Jag kan hålla med, för om man kämpar för allas lika värde, lika rättigheter och skydd för de svaga så liknar det mycket socialism, eller socialdemokrati. Inte som det var förr då socialism var lika med ateism, för nu finns till och med vänstern i kyrkan. Men kyrkan vill naturligtvis locka människor från alla politiska riktningar, så de vill inte vara höger eller vänster. 

För länge sedan, och framförallt på vissa platser, var kyrkan en del av makten och ofta en repressiv sådan. Den kunde stötta regeringar att hålla människor i förtryck, den  hjälpte diktaturregimer att hitta och straffa oskyldiga människor. Denna bild av kyrkan är för de flesta människor i Sverige inte längre verklig, lyckligtvis. Idag står kyrkan för humanism, medmänsklighet och den står upp för allas mänskliga rättigheter. Vill du att den ska få fortsätta på det sättet – gå och rösta idag! 

Nu benämns till och med Stålmannen som socialist när han räddar människor från att bli skjutna av en terrorist, se länk:  Stålmannen socialist? Den artikeln fick mig att tänka på den ”första socialisten”. 

Annonser
Det här inlägget postades i Politik och samhälle och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kyrkoval för en ateist

 1. Frida G Svensson skriver:

  jag tror också att det var väldigt viktigt att rösta i kyrkovalet för att motverka SD:s inflytande.

  Gilla

 2. Annica Magnusson skriver:

  Jag tror många röstar på SD på grund av rädslan för var vi är på väg att de inte riktigt ser vad SD leder dem/oss.
  Jag röstade inte men jag gick ur svenska kyrkan för några år sedan. Måste verkligen gå med igen känner jag.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s