Någons fel, eller? 

Är du en ‘blamer’?

I Facebook-flödet fick jag syn på något spännande och intressant, om en, som jag, är intresserad av det mänskliga psyket och varför vi beter oss som vi gör, och hur vi kan utvecklas som människor. 

Det var en artikel och en kort animerad film av psykologiforskaren Brené Brown, som handlar om Vad som händer med oss när vi anklagar, klagar på andra människor och varför det är farligt och ‘giftigt’ – för alla och inte minst för den som ”blame”. Så kortfattad och bra! 

Förut var jag en ”blamer”. Jag brukade bli irriterad på människor omkring mig när det var något som inte kändes bra. Jag trivdes dock inte med mig själv på det viset, jag ville bli en varmare och mer kärleksfull person. Jag trodde att jag hade det någonstans inom mig. Så jag tog hjälp, i terapi och genom att läsa och skriva. Jag har skrivit om det förut: Terapi och självhjälp. Samtidigt tränade jag på att bli en som vågar prata om, och ta ansvar för, mina känslor (‘accountability’ i artikeln). Jag stannade upp när jag började känna mig arg eller irriterad och funderade på vad det var som väckte de känslorna. Ibland handlade det bara om mig själv, ibland behövde jag berätta för någon om mina känslor och förklara varför jag blev sårad. Många människor öppnade sig i sin tur för mig och vi kunde diskutera mycket. Denna möjlighet och insikt gör att jag är mindre irriterad och mår bättre med mig själv. Och framförallt, det leder till djupare relationer. 

”Accountability is a vulnerable process that takes courage and time. ‘It means me calling you and saying, hey my feelings were really hurt about this, and talking’,”

Läs gärna hela artikeln och titta på filmen: 

Länk om att våga ta ansvar

Annonser
Det här inlägget postades i Känsloliv, Minnesbilder och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

7 kommentarer till Någons fel, eller? 

 1. theresemabon skriver:

  Ska kika på filmen med Brene – gillar det hon står för och det hon säger. Så att kika mer på att vara en blamer ska jag göra. Tack för tips!

  Liked by 1 person

 2. Christina Daun skriver:

  Detta var bra Mona, riktigt bra!

  Liked by 1 person

 3. Sanna skriver:

  Nu blev jag väldigt nyfiken på artikeln, ska genast in och läsa 🙂 Tack för ett bra tips! Ha en fin dag!

  Liked by 1 person

 4. Helena Roth skriver:

  Nope, det är jag inte. Längre, kanske ska tilläggas! Medveten resa bort från offerkoftan (blamers bär offerkofta, ojojoj, så mycket offerkofta det är över det!) till att ta ansvaret som är mitt att ta.

  Liked by 1 person

 5. rosavesslan skriver:

  Mycket intressant inlägg. Jag ska prova detta med att stanna upp och tänka efter. Fundera på varför man känner som man gör.

  Liked by 1 person

 6. villacalifornia skriver:

  För mig är bloggen ett sött att skriva av mig mina känslor och innan jag kommer till bloggen så har ilskan runnit av mig…

  Liked by 1 person

 7. Verkligen intressant. Jag är inte en blamer. Jag är mer en person som försöker förstå vad som hände och nysta i det. Jag tycker om att hitta orsaker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s