Årsdag x 2

Idag den 10 februari var min pappas födelsedag. Han skulle ha fyllt 85 år idag. Men för tjugotvå år sedan, precis på den här dagen, som också var en fredag, fick pappa en hjärtinfarkt och dog plötsligt. Han var aktiv, arbetade och hade precis kommit hem från en långresa till Sydamerika. Hans intresse och engagemang för omvärlden smittade av sig på mig. Jag minns fortfarande hur orolig han var när Irak invaderade Kuwait 1990 och hur han satt länge i telefon med sina affärsbekanta där. Jag tänker ofta på vad han skulle säga om nutidens händelser och politik. Min faster, som var pappas ena storasyster, skrev till mig häromdagen i ett sms: 

”Har suttit vid datorn och upplevt Trump. Man blir rädd för kommande dagar. Mycket rädd! Jag känner igen det rättvisepatos du visar. Jag minns min brors engagemang i världens orättvisor. Förföljelsen av folkslag, oliktänkande, människor i svårighet. Jag beundrade honom då och kan tänka mig vilken stolthet han i dag skulle känna. 10 febr.skulle han fylla 85 år. Då firar jag som nästan alltid hans dag. Gör det du också!” 

Jag är tacksam för de fina orden. Ja, faster Gunnel. Jag ska skåla för pappa i kväll. Här är två bilder som visar min pappa som jag minns honom.  

På första bilden sitter han hemma på altanen, tidigt 1980-tal, med tidningen i knät som vanligt och följer nyheter från hela världen. På den andra bilden är han på affärsresa, under 70-talet, någonstans i världen för att sälja Primus-saker, (se den orangea gasollyktan i hörnet). Att göra affärer var för honom ett sätt att socialisera med människor. Han var humanist. 

Annonser
Det här inlägget postades i Minnesbilder, Politik och samhälle. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Årsdag x 2

  1. Christina Daun skriver:

    Åh Mona! Det är härligt att läsa om andras minnen av nära och kära!

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s