Tänk efter före. Dag 87

En del människor har svårt att tänka innan de pratar. De kan klämma ur sig kommentarer om allt från kläder på människor de inte känner till nära och käras val av livsstil. De häver gärna ur sig kritiska synpunkter på klädval, inredning och val av resmål utan att tänka på att deras kommentarer kan såra. Bara för att man inte har samma smak som de så betyder det inte att man ska behöva stå ut med syrliga, bitska eller nedsättande kommentarer. Sådana obetänksamma uttalanden kan såra djupt och de förstör ofta stämningen. 

Det finns några goda råd som jag har läst här och där i sociala media, men jag vet tyvärr inte vilken den ursprungliga källan är. Det är tre frågor man bör ställa sig innan man kommenterar eller ger välmenande råd till någon. Om svaret är ja på alla tre frågorna är det ok att uttrycka det man vill säga, annars kan man oftast låta bli faktiskt. Frågorna är:

1. Är det sant? 2. Är det snällt? 3. Är det nödvändigt? 

För att bli en snällare person har jag framförallt tänkt på den tredje frågan. Varför ens säga något till någon om det inte är nödvändigt? Och om svaret är nej på fråga nr. 2 är det verkligen helt onödigt. Inte så svårt, eller hur? 

Skuggan av en förkrympt man

Annonser
Det här inlägget postades i HSP - om högkänslighet, Känsloliv och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Tänk efter före. Dag 87

 1. Christina Daun skriver:

  Från Louisiana eller?

  Liked by 1 person

 2. Camilla skriver:

  Framförallt ”Är det nödvändigt?” tycker jag, oavsett vad man har att säga. Och alldeles särskilt om det varken är snällt eller ens sant, förstås.

  Liked by 1 person

 3. ogamotoga skriver:

  Håller fullständigt med. Hör väldigt ofta folk som påpekar okända människor stil, vad det nu kan vara, då jag pendlar med tåg och färja varje dag. Otroligt mycket skitsnack också bakom andras ryggar. Ibland så pass mycket att jag lust att säga till dem att hålla käften och fråga om de själva har tittat sig i spegeln.
  Ha en skön helg. 😊

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s