Barndomens serier. Dag 71. 

Jag har hittat till en blogg som skriver intressanta och inspirerande inlägg. Det är roligt att läsa flera olika bloggar. Det senaste inlägget handlade om serier som man gillade som barn/ung: se Bookbirth

I min familj läste alla serier, iallafall vi tre barn. Vi läste Kalle Anka, Fantomen, Acke och fina album som Tintin, Lucky Luke och Asterix, men när jag var liten föredrog jag Bamse. Jag tror att jag gillade att historierna handlade om relationer, om mänskliga (!) tillkortakommanden, och att Bamse var snäll mot alla och att det alltid slutade lyckligt. Tror också jag omedvetet var en liten socialist innerst inne. När jag lite senare, i 10-11-årsåldern, fick välja en tidningsprenumeration valde jag bort serier för Kamratposten, en anti-kommersiell, upplysande tidning som handlade om fakta och ‘riktiga’ människor (i motsats till seriefigurer). Lite lustigt eftersom jag alltid föredragit skönlitteratur framför faktaböcker, även när jag vill lära mig om historia tex. 

I tonåren gick jag över till att bara läsa böcker, och det har jag fortsatt med. Men jag gillar Zits!

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker och film och annan kultur, Minnesbilder och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

6 kommentarer till Barndomens serier. Dag 71. 

 1. thomask69 skriver:

  Jag älskade också serier när jag var liten. Jag har läst på tok för lite böcker. Det märker jag nu när jag försöker skriva en egen bok.

  Liked by 1 person

 2. rosavesslan skriver:

  Tack för länkningen 🙂 Surrat runt och gnolat hela kvällen.
  Lucky Luke hade jag nästan glömt – roligt att du nämner honom!
  Intressant med din analys om varför du gillade serier och att du senare gick över till kamratposten!

  Liked by 1 person

 3. angaho skriver:

  Gillar också serier. Läste mycket som barn, både vanlig skönlitteratur och serier. Förutom de du nämner läste jag bland annat Tintin, Mumin som serie, X9 – med Modesty Blaise – Tarzan och Illustrerade Klassiker.
  Kamratposten älskade jag. Den hade ett tilltal som gjorde att jag kände mig delaktig och mogen, tog upp samhällsfrågor fast ur ett barnperspektiv. Senare gillade jag tidningen Epix och andra vuxenserier – Lena Ackebo, kom jag att tänka på nu.

  Jag har också ritat lite serier, helt för mig själv. Kombinationen av bild och ord ger en annan möjlighet till uttryck än bara ord, även om det mer är i en sorts dagboksform och inte ska publiceras.
  Pratbubblor och tankebubblor är roliga element att leka med!

  Liked by 1 person

  • monasaw skriver:

   Vad kul att läsa om dina läsvanor – jag gillade också Modesty Blaise, tänk att man var nog ganska svältfödd på kvinnliga hjältar! Spännande att du ritar serier, jag tycker också att kombinationen bild+ord är häftig, men jag kan inte rita figurativt, men jag gillar att skriva till bilder.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s