Århundradets kärlekskrig och -saga. Dag 46. 

Jag läste nyss ut Ebba Witt-Brattströms bok Århundradets kärlekskrig. Det står på framsidan att det är en punktroman, alltså skriven i punktform och här som dialog mellan två makar. Den är helt klart influerad av Märta Tikkanens Århundradets kärlekssaga från 1978, som dock är en diktsamling. Jag blev så nyfiken på Tikkanens bok efter att ha läst Witt-Brattströms att jag letade fram den ur bokhyllan och läste ut den på ett par kvällar. 

Likheterna mellan böckerna är många: de handlar båda om äktenskap som havererat, om tidigare passion mellan makarna, om (brist på) jämställdhet och om det svåra med att bryta efter ett långt liv tillsammans. Makarna Tikkanen var liksom Witt-Brattström och Horace Engdahl ett par i kultureliten, han framträdande författare och illustratör och hon feminist, rektor  och författare. 

Det finns stora skillnader mellan böckerna, Witt-Brattströms ”krig” är ren dialog medan Tikkanens ”saga” är lyrik som får med båda makarnas ståndpunkter och även deras bakgrunder. Tikkanens gestaltning av sitt äktenskap med en alkoholist är drabbande, det känns realistiskt och trovärdigt. Witt-Brattströms dialog mellan makarna är svårare att tro på, hon lägger ju orden även i hans mun. Jag tänker medan jag läser att om allt är sant så är det fruktansvärt och han är en riktig manschauvinistisk gris. Men det är ju bara hennes version vi får ta del av. Det är väl alltid så i och för sig, att författaren ger sin bild, men eftersom den är skriven i dialogform så får man höra hans ord genom hennes filter och inte så mycket mer. 

Witt-Brattströms bok är mycket tunnare än Tikkanens, bildligt talat. Den berättar endast lite av historien om ett äktenskap och dess haveri. Dialogen känns stark men gör en osäker samtidigt. Tikkanens bok är mycket mer fulländad. 

  

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker och film och annan kultur, Politik och samhälle och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

5 kommentarer till Århundradets kärlekskrig och -saga. Dag 46. 

 1. Christina Daun skriver:

  Har inte läst någon av dem! Inte min poesi så att säga, men har dock en känsla av att Märta Tikkanen är en ”bättre” författare.

  Liked by 1 person

 2. Camilla skriver:

  Kul att läsa om! Den känns inte tillräckligt, såhär på förhand, värd att köpa, så jag köar på biblioteket. Jag har inte läst Tikkanens, kanske skulle läsa den i förväg då, bra tips!

  Liked by 1 person

 3. Gunnel Melchers skriver:

  Tror inte att vare sig Märta eller för den delen Henrik skulle beskriva deras äktenskap som ”havererat” … Tycker f.ö. inte att de två böckerna är jämförbara.

  Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s