Film om tiggare. Dag 45. 

Det går en serie på SVT just nu som heter Vi kallas tiggare. Det är Alexandra Pascalidou som träffar romer som tigger och människor som försöker hjälpa dem på olika sätt.

Utan att ha sett serien kan jag fundera på varför SVT gör en dokumentärserie strax efter att vi sett en fantastiskt bra dokumentärfilm om precis samma sak. Filmen I jakt på ett bättre liv hade premiär på Stockholms filmfestival i höstas, deltog i Tempo dokumentärfestival i mars och sändes i SVT den 31 mars. Den kan ses ett tag till på Svtplay: I jakt på ett bättre liv . Den gjordes av två journalister, Caroline Kernen och Tova Kurkiala Medbos, som blev intresserade av att förstå mer om vad som driver dessa människor, de romska tiggarna, att resa fram och tillbaka mellan Sverige och Rumänien. De åkte till ett läger utanför Stockholm och träffade två kvinnor i deras egen ålder och en äldre. Filmarna följde kvinnorna under lång tid på gatorna i Stockholm, i lägret och även hem till Rumänien för att lära känna dem och deras liv.

Det tog tid att göra filmen, regissörerna fick producera och bekosta allting själva. De hade försökt sälja in sin idé till SVT bl.a. men fått nobben. Sydsvenskan skriver i sin recension: ”Filmen är för lång, och en typisk lågbudgetdokumentär – estetiskt och dramaturgiskt håller det inte riktigt för bio – men den lyckas med att ge dem vi ser i vartenda gathörn ett ansikte”. Och nu sänds en serie med ett känt ansikte som drar publik – varifrån kan de ha fått programidén??

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker och film och annan kultur, Politik och samhälle och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s