På resa i farmors fotspår. Dag 31.

I ett  tidigare inlägg berättade jag om min farmor Ester som var i Frankrike ett år för att lära sig franska. Det var i början av 1920-talet. Hon arbetade och bodde hos hustrun till André Gide, författaren, i Chateau de Cuvervilles strax utanför byn Etrétat vid kusten i Normandie.

Jag har en faster som har ägnat mycket tid till släktforskning. Faster Gunnel har då även skrivit långa texter och berättat om sina föräldrars liv, min farmor och farfar. Hon har samlat bilder och texter i en pärm till mig. Det är spännande berättelser som jag läser i då och då. Jag minns även att min farmor gärna visade mig sina gamla brev från Madame Gide som hon bevarat i över 70 år.

Min faster Gunnel åkte tillsammans med min andra faster till Etrétat en sommar några år efter farmors död. De ville se den trakt i Frankrike som farmor så ofta berättat om med inlevelse, hon sa bland annat att landskapet liknade Österlen där hon fötts och växt upp. Mina fastrar fick se allt, även insidan av slottet där deras mor varit sällskapsdam åt madame Gide. Gunnel beskriver deras resa i en bilaga i släktpärmen. Jag fick också lust att åka dit.   Tillsammans med en vän, som lämpligt nog också heter Gunnel, åkte jag till Normandie sommaren 2007. Vi hyrde bil på flygplatsen och körde till Etrétat, tog in på samma hotell som mina fastrar bott på och dagen efter letade vi oss fram till Chateau de Cuvervilles. Två stora skällande hundar mötte oss när vi öppnade grinden framför det stora huset.  En kvinna kom ut och hutade åt hundarna. Jag fick öva min franska med denna dam som berättade om huset och gården och visade oss runt även fast det inte var öppet för allmänheten mer än då och då. Jag berättade för henne om min farmor och varför vi var där. Jag tror att mycket av vårt prat gick förbi, henne pga dålig hörsel, och mig pga svårighet med språket. Men det var roligt att få se detta hus som min farmor bott i för nästan 100 år sedan, och landskapet som är som Österlen, fast ännu större. Klipporna vid Etrétat liknar dock inga andra jag sett.

img_1370

Cuvervilles 2007

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Minnesbilder, Resor och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till På resa i farmors fotspår. Dag 31.

 1. lanclin skriver:

  Oj så spännande! Jag har inte släktforskat själv men flera av mina släktingar på olika håll har gjort det. Det är spännande att höra dem berätta 🙂
  /Linnea i Bayern

  Gillad av 1 person

 2. angaho skriver:

  Det låter som en givande resa. Lustigt med namnet Gunnel som återkom sådär.

  Gillad av 1 person

 3. Christina Daun skriver:

  Håller med dig Mona! Alltid spännande att utforska sina släktingars historia.

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s