Dyster framtid. Dag 20.

Läsningen av dagens tidningar var inte särskilt upplyftande. I DN ett långt reportage om Östermalm, stadsdelen i Stockholm som politiskt alltid varit blåaste blått, och nu tappar moderaterna sympatisörer till Sverigedemokraterna där. Högutbildade, välbeställda människor med makt i samhället tycker att ”de nya moderaterna” inte längre representerar dem, och ansluter sig till dem som är rädda för invandrarna och för vad de ska göra med vårt samhälle. Jag blir rädd för vad dessa människor kommer att göra med Sverige! I jämförelse låter Anders Borg som värsta mittenpolitikern: ”Det finns bara en medicin mot populism… Bättre levnadsstandard”. Läs gärna hela reportaget här: Vreden på Östermalm, DN.

Björn Wiman , DN’s kulturchef, drar en tråd i sin söndagskrönika från Berlusconi och Putin till Trump, som har stora möjligheter att bli USA’s näste president. Alla tre föraktar demokrati och därmed media som kritiserar dem. I början skrattade man åt dem, men det gjorde man även åt Mussolini på 20-talet medan de första nazisterna i Tyskland imponerades av honom. Mekanismerna är desamma idag, menar Wiman. Chefredaktörerna i både DN och Uppsala Nya Tidning skriver idag om Trumps framfart och hur hans populistiska metoder och budskap fångar många. Han uppmaningar till våld mot meningsmotståndare liknar det som händer här hos oss, tycker jag: människor tar sig friheten att verbalt och fysiskt ge sig på invandrare eller personer med utländsk bakgrund eftersom de känner att de har stöd för det, ”uppifrån”.

Jag blir så förskräckt,  jag ser inget hopp när det gäller framtiden. Det är för många krig som tillåts fortgå utan att vi, någon, griper in. Människor är så rädda om sitt och glömmer att ta hand om varandra. Det är den närmaste framtiden som skrämmer mig, för som Susanna Alakoski skriver i sin artikel i DN om invandring genom tiderna, så ”har det till slut blivit inne att vara finne”. ”Om hundra år har vi facit. Om tusen år ägnar nya historiker långa och lustiga avsnitt åt dagens rädslor och motstånd”.

  
Källor:

Björn Wimans söndagskrönika

Susanna Alakoskis artikel om invandring. DN

 

 

Annonser
Det här inlägget postades i Politik och samhälle och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Dyster framtid. Dag 20.

  1. Mia skriver:

    Utvecklingen skrämmer mig verkligen. Det här kan sluta riktigt illa.

    Liked by 1 person

  2. miatankar skriver:

    Så välskrivet och bra inlägg. Jag tänker också mycket i samma banor som du gör.

    Liked by 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s