Tack, Mankell, för alla goda lässtunder!

Böcker

Henning Mankell gick bort häromdagen. Han var inte särskilt gammal och han hördes i debatter och han skrev  fortfarande. Det är sorgligt när någon dör för tidigt, som man säger, Mankell kommer dock att leva vidare genom sitt verk. Han har skrivit så ofantligt mycket olika sorts litteratur.

Jag minns åren på 90-talet då jag läste Wallander-deckarna. I en period kändes det som att jag levde med Kurt Wallander, han fanns där varje kväll och jag undrade varje morgon vad han skulle göra härnäst. Det var blodiga kriminalfall men med ett starkt samhällsengagemang som gjorde att jag inte tröttnade på genren. Henning Mankell skrev barn- och ungdomsböcker också: till exempel serien om Joel som började med ”Hunden som sprang mot en stjärna”. De böckerna läste min son i sin bokslukarålder. Och berättelserna om Sofia i Moçambique, den första ”Eldens hemlighet”, läste jag tillsammans med min högstadieklass när jag arbetade som svensklärare runt millennieskiftet. Jag fick smak för Mankells skildringar från Afrika och läste vidare hans tidiga romaner därifrån, som ”Leopardens öga”.

Den senaste av hans böcker jag läst var nu i somras när jag hade svårt att slappna av och ta mig in en roman, men ville verkligen försöka koppla av med en bok på landet, då valde jag en av Mankell för att jag visste att hans böcker både är lättlästa och intressanta: jag läste ”Minnet av en smutsig ängel” från 2011. Det är en berättelse från Östafrika för ca 100 år sedan – intressant, spännande och med människor som man lär känna och helst inte vill lämna när boken tar slut – det var så Henning Mankell skrev!

Annonser
Det här inlägget postades i Böcker och film och annan kultur och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s