Omvärlden berör

20140414-212118.jpgAtt se flyende människor på TV, att höra deras förtvivlan och lyssna till reportrarnas skildringar från områdena där IS drar fram, är drabbande. Jag blir starkt berörd och känner en ofantlig sorg. Det finns de som säger att det blir bättre i världen, fattigdomen minskar, antal pågående krig är tydligen färre än någonsin, fler barn går i skola längre. Men vad hjälper alla dessa fakta mot gråtande män och kvinnor som berättar om terrorister som fört bort deras systrar och döttrar, halshuggit deras bröder och fäder, bränt deras byar? Vad hjälper statistik mot människors lidande?

Mina egna bekymmer blir små i förhållande till de kriser och katastrofer som pågår ute i världen. Men de pågår långt bort och jag kan stänga av tv:n. Ändå känns det lika mycket i magen och hjärtat. Jag blir sorgsen och bekymrad oavsett om det handlar om en ingift släktings gamla mamma som dött, flyktingar i mellan-östern som gråter på tv eller min egen stress på jobbet. Allt känns lika starkt.

Ibland vet jag inte om det är bra eller dåligt. Klart att det är bra att kunna känna empati, bli berörd av andras olycka, men det är jobbigt att inte kunna stänga av. Ibland skulle jag behöva ta saker lite mindre allvarligt, mindre känslosamt, men det är ju inte sådan jag är. En gång sade min mamma till mig: ”ibland måste man faktiskt lägga locket på”, då protesterade jag. För mig är det alltid viktigt att kunna tala om saker på olika sätt, även känslor, få uttrycka vad man tycker och känner. Det kan väl inte vara fel? Men kanske jobbigt för andra… och ibland även för mig.

Annonser
Det här inlägget postades i HSP - om högkänslighet, Känsloliv, Politik och samhälle och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Omvärlden berör

  1. Ping: Kontraster. Dag 4. | En stund på jorden

  2. Ping: Kontraster. Dag 4. | En stund på jorden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s