Fascister i skolan. #blogg100/ dag 72

”Är det något parti där vi inte tycker att man lever efter skolans värdegrund kommer vi att tacka nej, oavsett vilket parti det är”, säger skolchef Pernilla Bjerkesjö i tidningen ETC häromdagen.

Det är så skönt att det finns skolmänniskor med civilkurage. Jag har så svårt att hålla med de som ska vara så fegt korrekta som Skolverket, där de säger: ”Man ska bjuda in objektivt. Ett sätt kan vara att bjuda in alla partier som sitter i riksdagen, eller alla partier i kommunfullmäktige där skolan finns. Men om det skulle höra av sig andra partier som inte finns med i den politiska församlingen, då måste man tacka ja till dem också. Man måste behandla alla lika.” Alltså kan det komma nazistiska partier som Svenskarnas parti in i våra skolor!  

Jag kan inte låta bli att undra när man tycker att det är dags att sätta ner foten egentligen? Det var väl demokratiska val som lät nazisterna komma till makten i 30-talets Tyskland? Måste vi inte minnas det?

Historikern och journalisten Henrik Arnstad skrev i DN för ett tag sedan följande:

”Hur ska då de traditionella partierna göra, för att hantera SD och neofascismen? Jag menar att vi faktiskt kan lära av historien.

1. Aldrig samarbeta. De svenska politikerna har gjort helt rätt, som aldrig samarbetat med SD. Den sekund som framför allt den traditionella högern frestas till allianser för att möta vänstern vinner fascismen de riktigt stora framgångarna. Det var så både Hitler och Mussolini nådde makten.

2. Aldrig politiskt läckage. Då och då hörs röster om att ”våga ta debatten”, vilket innebär att köpa SD:s problemformulering. Detta är en livsfarlig väg. Att Tyskland accepterade Hitlers tanke om ”judefrågan” innebar inget bakslag för hans parti, tvärtom. Att ”judarna” diskuterades som samhällsproblem i stället för vad de egentligen var – en samhällsresurs – satte kursen mot katastrofen.

3. Våga använda korrekt terminologi. Enigheten är total inom den internationella expertkåren inom fascismforskningen; de nya europeiska partierna är fascistiska. Dagens begreppsförvirring måste upphöra, det är dags att börja benämna SD korrekt i det offentliga samtalet.”

Så, låt oss kalla dem vid deras rätta namn – fascister! Och vi vill inte ha dem i våra skolor!

20140515-223400.jpg

Annonser
Det här inlägget postades i Politik och samhälle och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s